18 Temmuz 2009 Cumartesi

kpss tercihlerinde nelere dikkat etmeliyiz

Bir çoğumuzun beklediği KPSS kılavuzu nihayet yayınlandı. Sonuçta 4.300 civarında bir alıma dönük ilan söz konusudur. Alım çok düşük olmasına karşılık eskiden yayınladığımız rehber nitelikli yazıyı tekrar sunmayı uygun bulduk . Arzu e

dilen fazlalıkta değil, ama yine de bir umut ışığı. Peki, Sağlığın kadrolarına girecek olanlar dahil, bunları tercih ederken nelere dikkat etmeli? Nasıl bir taktik izleyerek şansımızı çoğaltabiliriz? Burada bu soruların cevabını birlikte arayacağız. Şu anda yazacaklarımız bizim analizimizden ibarettir. Bu nedenle bunu detaylandırmak için katkıda bulunan olursa mutlu da oluruz.

1- Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki tercihi alınacak miktara göre belirlemeyin. Buradan şunu anlatmaya çalışıyoruz. Diyelim ki belli bir yere 1 kişi alınacak. Eğer durumunuza uygunsa , bize çıkmaz deyip vazgeçmeyin. 1, 2,8, veya 15. alınacak personel sayısı bu açıdan çok büyük katkıda bulunmaz.
2- Eğer alım yapılacak görevle ilgili özel nitelikler aranıyorsa, sizin de bu nitelikleriniz varsa bunlara diğerlerinden daha fazla öncelik verin. Örneğin, memur görevi var ve bunu en az ortaöğrenim mezunu herkes seçebiliyor. Bunun yanında bilgisayar işletmenliği var. İşletmenlik sertifikası varsa, bunu terci etmeli. Çünkü belli niteliklerin arandığı görevleri sadece o niteliklere sahip olanlar tercih edebilir. Rakiplerinizin bir kısmını bu şekilde kendiliğinde elemiş oluruz.
3- Kesinlikle aranılan niteliklere sahip olmaya bakın. Aksi takdirde kesinlikle atamanız yapılmaz.
4- Özellikle puanı yüksek olanların tercihte bulunurken aynı zamanda kurumu seçmeleri gerekmektedir. Kastedilen bu kişilerin puanı yüksekse yerleşme ihtimali yüksektir. Bunu belirlemede en önemli kriter ay sonunda ödenen para miktarıdır. İlanı yapılan kurumların yapıları daha doğrusu maaş ödeme durumları farklıdır. Bazı kurumlarda ek ödeme olmakta olup bu durum diğer kurumlardan daha büyük bir avantaj yaratmaktadır. Özellikle KİT lerin maaşı diğerlerinden daha yüksektir. Bir kurumun KİT olup olmadığını anlamak için görevin derecesi ile hizmet sınıfına bakın. Bunlar yoksa o kurum bir KİT tir.
5-

6- Belli bir yaş kriteri arayanlar varsa, durumu uyanların bunlara tercihleri arasında yer vermesi önemlidir. Örneğin diyelim ki 26 yaş aranmakta. Bu durumda bu yaşın altındakiler sadece burayı tercih edebileceği için kişinin şansı daha yüksek olacaktır.

7- Tayin derdi yaşamak istemeyenler tercihlerini üniversitelere yöneltirlerse bu dertten kurtulurlar ama buralarda da ek ödeme yoktur. Üniversitelerin hastanelerinde döner sermaye adlı sistemden ek ödeme verilmektedir. Fakat buraların da başka bir sakıncası vardır. Diyelim ki ilerde evlendiniz. Bu sefer eşiniz başka bir yerde çalışıyorsa veya başka bir yere atanacaksa tayininizi orada olan başka bir kuruma yapmak çok zordur.

8- Bir ile atanmak o ilin merkezine atanmak demek değildir. Kurumun ilçelerde de teşkilatı varsa o ilçelerde, hatta örneğin MEB için okullarda da görevlendirme olabilir. Ulaştırma Bakanlığı veya yukarıda izah ettiğimiz üzere üniversitelere tercihleri yönlendirmesi daha doğru olanıdır. İlçelerde isteniyorsa durum şu şekilde kökten çözülebilecektir. İle yapılan atamaları daha sonra il içindeki teşkilata yönlendiren il müdürlüğü veya duruma göre bölge müdürlüğüdür. Bunlardan boş yerin nereye ait olduğu öğrenilebilir. Diğer taraftan etkili referanslarla bunlar il içinde yönlendirilebilir.

9- Tercihlerde bölgesel ayrım yapılmalımıdır? Örneğin güneydoğu Anadolu veya doğudaki yerler tercih edilmeli mi?

Öğrenci şehri durumunda olan Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illeri puanı yüksek olanların tercih edebilme olasılığı söz konusudur. Fakat yerleşmede şans denilen faktörün de çok önemli olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Bu sebeple kamuhaber.net olarak şurayı veya burayı yazın demek istemiyoruz.

9- Kpss Görevde Yükselme İle Unvan Değişikliği İle Naklen Atanma İçin Kullanılabilir.
Halen Devlet memuru olanlar başka kurumlara tekrar Devlet memuru olarak bu sınav vasıtasıyla atanabilirler. Bu durumda yerleştirildiği Kurumun memurun halen çalışmakta olduğu kurumdan muvafakat talep etmesi gerekmektedir. Eğer kişi sözleşmeli personel olarak çalışmaktayken başka bir kuruma Devlet memuru olarak yerleştirildiyse bu durumda muvafakat talep edilmesine gerek yoktur. Aynı durum tam tersi için de geçerlidir. Yani Devlet memuru olarak çalışanların sözleşmeli personel olarak yerleştirilmesi durumunda da muvafakat talep edilmesine gerek yoktur. KPSS naklen atama için bu şekilde kullanılabilecek bir sınavdır.

Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği işlemlerinde de KPSS nin bir yol olarak kullanılabilmesi mümkündür. Bu durumda kişiler başka kurumlarda, hatta kendi kurumunda bile Yerleştirme klavuzunda ilan edilen kadrolara yerleştirilmesi durumunda ilgili Kurum tarafından atanmasının yapılması mümkündür. Kişi için görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı şartı aranamaz.

10- YERLEŞEBİLME İHTİMALİ

Rekabetin en fazla lisede, özellikle de düz lisede olduğunu hatırlatarak yukarıdakilerin özelikle de niteliklere çok dikkat edilmesini önermekteyiz. Bahsedilen şekildeki davranış biçimi şansınızı artırır. Tekrar belirtiyoruz puan çok önemlidir. Fakat şans da çok önemlidir. Biz bu nedenle şu düşüktür, aman seçmesin demek istemiyoruz. Fakat bu ilk tercihte şansın daha düşük olduğunu belirtebiliriz.

11- Tercih yerlerinde derece yerinde ?sıfır? Hizmet sınıfı yerinde ?s? bulunan tercihlerin olduğu görevler KİT lerde yer almakta olup, buralara yerleşecek olan arkadaşlar ?memur? olarak değil ?sözleşmeli personel? olarak çalışacaklardır. Bu ikisi arasındaki farkları daha önceki haberimizde açıklamıştık. Bu şekilde sözleşmeli personel olarak istihdam edilmiş olanların maaşları ve diğer hakları genel olarak memurlardan daha yüksektir.


Bazı kurumlar personele ek ödemeler vermektedir. Bazıları ise sadece memur maaşları vermektedir. Sağlık elamanları hariç genel olarak üniversitelerde ek ödeme yoktur. Buraların hastanelerine yerleşecekler döner sermaye gelirine sahip olacaktır. Belediyelerde bir ek ödeme yoktur.( Kanuna göre vardır, ama bahsetmeye deymeyecek lakayıt bir sistemi vardır.) Maliye Bakanlığında ek ödeme miktarı Devlet Hava meydanları İşletmesinden sonra en yüksek kurum olarak belirtebiliriz.



a-Hizmetli ne iş yapar
Hizmetli kurumlarda destek hizmeti gören kişidir. Evrak getirip götürme, özel değilse, çay getirme ve yine özelleştirilmemişse temizlik hizmetini görenlerdir. Artık kurumların hemen hemen hepsinde temizlik özelleştirildiği için hizmetlilere temizlik yaptırılmamaktadır. Çay da benzeri dönüşüm yavaş yavaş olmaktadır. MEB hizmetlileri daha çok okullarda görevlendirecektir. Okullarda bahsettiğimiz dönüşüm hem temizlik açısından hem çay getirip götürme açısından yaşanmamış olabilir.
b--Mühendis
Kurumlarda teknik hizmetleri yerine getirmek üzere görevlendirilmiş kişilerdir
c--Teknisyen
Mühendisine gözetimi ve denetimi altında teknik işleri yerine getirmek amacıyla görevlendirilmektedir. Kurumlarda elektrik işleri, masa tamiratı ve hatta su tesisatı ile ilgili işlerde görevlendirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder